Maaliskuussa aloitellaan jo kylvämään

Maaliskuussa aloitellaan jo kylvämään

Meillä aktiivisin esikasvatusaika käynnistyy huhtikuussa. Mutta ennen sitä muutamia lajeja voi kuitenkin laittaa jo kylvöön.

Maaliskuun kylvölista on vielä lyhyt kukkien siemenien osalta, mutta sen avulla pääsee jo pikkuhiljaa virittäytymään tunnelmaan, ainankin täällä etelässä.

Maaliskuussa kylvämme:
🌱 Osan leijonankidoista (kukinta ajoittuu heinäkuulle)
🌱 Osan koristeporkkanoista (kukinta ajoittuu heinäkuulle)
🌱 Kesäpäivänhatut (kukinta alkaa heinäkuussa)
🌱 Tarhakukonkannukset (mikäli niitä haluaa esikasvattaa sisätiloissa)
🌱 Tuoksuherneet (kukinta alkaa heinäkuussa)

Nämä kaikki lajit voi hyvin kylvää myös vasta huhtikuussa mikäli sinulta puuttuu sisältä kunnon kasvilamput. Huhtikuun myötä auringonvalo lisääntyy vauhdilla, ettei kasvivalaisimia välttämättä tarvita esikasvatuksessa enää samalla tavalla kun talvikuukausina. Tarvitset tähän kuitenkin hyvän eteläänpäin suuntaavan ikkunan, jonne saat taimivauvat kasvamaan, ettei niistä tule aivan spagettia. 

Kylvöajankohta vaikuttaa kukinnan alkamiseen

Kukilla menee tietty määrä päiviä siihen, että ne alkavat kukkimaan. Tästä syystä mitä aiemmin kylvät siemenet, sitä aiemmin saat myös kukkia ja päin vastoin. Huomaa, kuitenkin että noudatat pussin aikaisinta kylvöpäivää, koska liian aikainen esikasvatus ei koskaan ole hyväksi kasville ja harvoin tuo toivottuja tuloksia. Jos koet epävarmuutta laskutaitoihin, voit hankkia verkkokaupastamme kylvö- ja juhlakukkasuunnittelija työkalun joka tekee tämän puolestasi soveltaen päiviä sinun paikkasi ilmastoon. Optimaalinen kylvöajankohta voi vaihdella jopa kuukauden päivät etelän ja pohjoisen välillä.

Leijonankita
Leijonankidalla menee lajikkeesta riiippuen noin 100-110 päivää kukintaan. Aloitamme kasvatuksen sisällä usein muutamassa erässä. Ensimmäiset laitamme kasvamaan näin maaliskuussa ja lisää kylvämme huhtikuun puolella. Käytämme kaikkiin pieniin siemenkylvöihin, kuten myös leijonankitaan, soil blocker microa. Pienet valoa itääkseen tarvitsevat siemenet jäävät mullan pinnalle ja ne peitetään vermikuliitilla, joka päästää valon läpi ja auttaa pitämään kylvöksen tasakosteana. Kun yli puolet taimista on itäneet, siirrämme kylvöksen hieman viileämpään. Yhden siemenpussin siemenet riittävät noin 1 neliömetrille. 

Koristeporkkana
Koristeporkkanat tunnetaan usein kaksivuotisina kasveina ja sitä ne toki ovatkin. Ne voidaan kuitenkin saada jo kukkaan kun aloitetaan kasvatus riittävän aikaisin. Myös koristeporkkanalla menee leijonankidan tapaan noin 100-110 päivää kylvöstä kukintaan. Koristeporkkanan haasteena on paalujuuri, joka häiriintyy herkästi. Tästä syystä paalujuurisia kasveja harvoin suositellaan esikasvatettavan. Esikasvatus on kuitenkin mahdollista kunhan muistaa tämän asian ja käsittelee taimia hellävaroen. Tästä syystä koulimisia ei suosita ja siemenet kannattaakin heti alusta lähtien kylvää omiin ruukkuihin tai soil blockeihin. Kylvötapa on muuten samanlainen kuin leijonankidan.

Koristeporkkanan voi oikein hyvin myös suorakylvää kun maa on muokattavissa. Tällöin riskinä on kuitenkin myöhäinen kukinta tai se, että kukinta siirtyy kokonaisuudessaan vasta seuraavaan kesään. Kaksivuotisena koristeporkkanat aloittavat kukinnan usein heinäkuun alussa. Yhden siemenpussin siemenet riittävät liki 3 neliömetrille. 

Kesäpäivänhattu
Kesäpäivänhattu on tunnettu yksivuotisena leikkokukkana, mutta se saattaa talvehtia myös perennanan otollisissa paikoissa. Jos mielii kesäpäivänhatusta kukkia ensimmäisenä vuotena, täytyy tämänkin kanssa aloittaa kasvatus ajoissa sillä kukinta alkaa yleensä noin 100-120 päivää kylvöstä eli liki neljä kuukautta. Onneksi vauhtiin päästyään kukkia tulee lisää aina pakkasiin asti. Kylvös tehdään samaan tapaan kuin leijonankidalla yllä. Yhden siemenpussin siemenet riittävät noin 1 neliömetrille. 

Tarhakukonkannus
Tarhakukonkannus kuuluu niihin lajeihin joita harvemmin esikasvatamme, mutta ei senkään kokeilu ole missään tapakauksessa kiellettyä. Siemenpussissamme riittää ainankin siemeniä kokeilemiseen. Mikäli päätät kokeilla olisiko esikasvatus sinulla toimiva tapa, suosittelemme pitämään siemeniä minigrip pussissa pakkasessa noin muutaman viikon verran ennen istutusta.

Koristeporkkanan tapaan, myös tarhakukonkannuksella on paalujuuri ja tämä on yksi syy miksi suosimme suorakylvöä paikalleen, joko myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä heti kun maa on muokattavissa. Toinen syy liittyy omiin kokemuksiin, sillä kasvaakseen hyväksi ja kauniisti kukkivaksi se mielellään kasvaisi alkumetrinsä viileissä oloissa.

Toisin kuin yllämainitut leijonankita, koristeporkkana tai kesäpäivänhattu, tarhakukonkannus täytyy kylvää syvään. Noin 1 cm syvyyteen, sillä pimeys auttaa itämiseen. Yhdestä pussista riittää kokeiluihin, kimppuihin ja kuivatuksiin reippaasti siemeniä ja saatkin yhdestä pussista 5 neliölle taimia.  

Tuoksuherne
Tuoksuherne on yksi välttämätön kasvatettava joka vuosi. Itse aloitamme esikasvatuksen usein niin, että heti itämisen jälkeen saisimme siirrettyä taimet jo ulos. Eli lämpötilojen tulisi pysyä tässä vaiheessa jo nollan tuntumassa yöllä ja päivällä. Taimet kannattaakin siirtää niin pian ulos kuin vain mahdollista, sillä tuoksuherneet eivät pienestä hätkähdä. Ne saattavat kestää jopa 5 asteen pakkaslukemia. Kaikki taimet kuten nämäkin vaativat kuitenkin pienen totuttelujakson (eli karaisun) ennenkuin ne voi heittää syvään päätyyn. 

Esikasvatamme tuoksuherneet syvässä isohkossa ruukussa jonne kylvämme noin 10 kuivaa siementä. Emme siis liota siemeniä vaikka monet näin tekevätkin. Sen sijaan mullan on hyvä olla todella kosteaa ja lopuksi vielä kastelemme mullan kertaalleen kylvön jälkeen. Ruukun sijoitamme muovipussiin, joka toimii pienenä kasvihuoneena ja ulos siirron jälkeen pienenä suojana taimille.

Säilytä siemenet pakkasessa niin kauan kunnes on aika kylvää ne. 

 

Talvikylvöt
Jos talvikylvöt ovat sun juttusi, kaikkia näitä lajeja voi myös kokeilla hyvin kylvää vielä ulos esimerkiksi karkkirasioihin. Muista tehdä rasioiden pohjiin reijät ja lisätä sinne lunta sitä mukaan, kun aurinko sitä sulattaa. Sijoita rasiat pohjoispuolelle taloa, jotta lämpötilanvaihtelut olisivat mahdollisimman tasaiset. Talvikylvöt säästävät esikasvatustilaa sisältä ja tekevät taimista tanakoita eikä ne vaadi karaisua. Huonona puolena on se, että jos kylvöksiä ei tarkkaile, ne saattaa lillua liiassa vedessä, mikäli reijät ovat rasioissa tukkeutuneet tai kylvös epäonnistuu jostain muusta syystä. 

Jos mielit jotain lajiketta varmasti kukkaan ensi kesäksi, suosittelemme aina pitämään siemeniä joko hieman varuilta jemmassa tai kylvää edes muutama taimi esikasvatettuna sisälle. 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti