Narsissit - istutus ja hoito-ohjeet

Narcissus

N A R S I S S I T

TIETOA JA OHJEITA

Narsissit ovat ihana kevään merkki ja meidän mielestä ehkä hieman aliarvostettu sipulikukka. Kuten myös tulppaaneissa, narsisseissa löytyy aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita, jotka kukkivat yleensä huhti-kesäkuun aikana. Osassa narsisseja on huumaava tuoksu ja värejä löytyy laaja kirjo valkoisen, keltaisen ja persikan sävyissä. Kukintojen muodot ja kasvien koot vaihtelevat niinikään suuresti. Pidempivartiset narsissilajikkeet toimivat hyvin myös leikkokukkina.
Narsissit ovat perennoja ja löytäessään hyvän kasvupaikan ne viihtyvät siinä kasvattaen vuosi vuodelta lisää sipuleita. Osa kasvaa luonnollisesti heinikon seassa, kun taas osa kannattaa laittaa paraatipaikalle kukkapenkkiin. Narsisseja voi myös hyötää ruukuissa - kevääksi tai jopa jouluksi. Yksi narsissien ehdottomista valteista on, että ne eivät maistu peuroille, jäniksille tai hiirille myrkyllisyytensä ansiosta.
narsisseja lasimaljakoissa pöydällä

NARSISSIEN ISTUTUS

Narsissit ovat kasvupaikan suhteen armeliaita sipuleita. Optimaalinen kasvualusta on vettä läpäisevä multamaa, mutta ne pärjäävät myös savimaassa. Tällöin suosittelemme sekoittamaan hiekkaa tai soraa maaperään istutuksen yhteydessä. Narsissit kannattaa istuttaa aurinkoiselle paikalle mikäli mahdollista. Ne kestävät silti myös puolivarjoa, esimerksiksi pensaiden alla. Sipulit istutetaan maahan syys-lokakuun aikana. Sipulin tulisi ehtiä kasvattaa juuret ennen pakkasten tuloa, mutta toisaalta liian aikainen istutus ei ole hyväksi, mikäli syksy on lämmin. Hyvä nyrkkisääntö istutuksen ajoittamiselle on, että maan lämpötila on laskenut lähemmäs 10 astetta ja maan jäätymiseen on vähintään 2-4 viikkoa aikaa. Narsissit istutetaan noin kolme kertaa sipulin koon verran maahan, eli yleensä 15-20 cm syvyyteen. Hyvä istutusväli on 15 cm. Liian pintaan istutetut sipulit eivät välttämättä kuki lainkaan ja ne kaatuilevat helpommin. Sipuli asetetaan maahan kapea kärki ylöspäin ja vanhat juuret multaa vasten. Jos syksy on kuiva, voit kastella maan istutuksen yhteydessä.

HOITO

Narsisseja ei yleensä lannoiteta, sillä kasvi lannoittaa itse itsensä kasvukauden aikana. Tämän takia hylätyistä, vanhoista pihoistakin saattaa löytyä hyvin kasvavia ja kukkivia narsisseja. Poikkeuksen muodostavat uudet ja pitkälle jalostetut narsissilajikkeet, jotka saattavat kaivata lannoitusta kasvukauden aikana. Mikäli narsissit eivät enää kuki yhtä upeasti, eikä syynä ole liian tiiviiksi päässyt kasvusto, kannattaa siis kokeilla lannoitusta nestemäisellä lannoitteella. On myös hyvä muistaa, että kaikki narsissit hyötyvät vuosittaisesta kalkitsemisesta ja normaalista maaperän kunnossapidosta. Kukinnan jälkeen narsisseista poistetaan kuihtuneet kukinnot siemenkotineen. Älä poista kasveista muita osia, jotta kasvi saa rauhassa imeä voimaa sipulin kasvattamiseen. Poista lehdet vasta kun ne ovat värittömiä ja irtoavat melkein pyyhkäisemällä. Älä letitä tai rullaa lehtiä, jolloin lehdet taittuvat ja kuolevat nopeammin kuin luonnollisesti, eivätkä ravinteet välttämättä kerkeä kulkeutua sipuliin. Narsissit kannattaa istuttaa perennaryhmään, jossa perennat peittävät pian lakastuneen narsissin kasvustonsa alle, eikä kuihtuneista lehdistä tarvitse huolehtia. Narsissit lisääntyvät sivusipuleista ja niiden jakamista suositellaan n. 4-5 vuoden välein - viimeistään siinä vaiheessa, kun ne tekevät kukkien sijaan pelkkiä lehtiä. Tämä on merkki siitä, että sipuleilla on liian ahdasta, eivätkä ne mahdu kasvamaan riittävän suureksi muodostaakseen jälleen upeita, suuria kukkia. Jakaminen kannattaa tehdä myöhään kesällä tai syksyllä. Yksi syy kukkimattomattomiin narsisseihin voi olla liian pintaan istutetut sipulit, joten mikäli syynä ei ole liian ahdas tila tai lannoituksen puute, yksi ratkaisu voi olla sipulien istuttaminen syvempään.

KÄYTTÖ LEIKKOKUKKANA

Paras hetki kaikien leikkokukkien keräämiselle on aamuisin tai iltaisin, kun aurinko ei rasita kasveja liikaa. Leikkaa narsissit juuri, kun ne ovat avautumassa nupustaan. Nupun ympärillä ollut paperinohut kuori on tässä vaiheessa poistunut/rullaantunut. Kerrannaisten lajikkeiden 

voi antaa kypsyä hieman pidemmälle, jotta ne varmasti jaksavat avautua sisällä. Näin saat narsisseillesi mahdollisimman pitkän maljakkokestävyyden. Kun leikkaat narsisseja, käytä hanskoja sekä teräviä, puhtaita työvälineitä. Narsissi on myrkyllinen ja se erittää valkoista nestettä, joka saattaa aiheuttaa ihoreaktioita. Pidä narsisseja leikkaamisen jälkeen noin tunnista kahteen omassa vesiastiassa, ennen kuin laitat ne muiden kukkien joukkoon. Älä leikkaa uutta imupintaa enää kimpun- tai asetelmanteon yhteydessä. Jos joudut lyhentämään vartta kimppuun tai asetelmaan, toista kukan seisottaminen erillisessä lasissa: valkoinen neste pilaa nopeasti leikkokukkien veden, estää nestevirtauksen kukkavarsiin ja nopeuttaa näin ollen kimpussa olevien kukkien pilaantumista. Narsissit pitävät viileästä, joten ne kannattaa siirtää yöksi ulos tai johonkin muuhun viileään paikkaan, näin saat ne kestämään kauemmin maljakossa. Narsissi kestää maljakossa hyvänä yleensä noin 7-10 päivää. Muista vaihtaa vesi muutaman päivän välein ja pidä kukat pois suorasta auringonvalosta. 

 

MUISTILISTA

kevät

  • Kuivana keväänä kastele maa sipulien ympäriltä hyvin ja pidä se kosteana.
  • Älä säikähdä pakkasia, narsissit kyllä tokenevat kylmänkin yön jälkeen.
  • Nauti kukinnasta huhti-kesäkuussa mikäli olet valinnut sekä aikaisia, että myöhäisiä lajikkeita.
  • Seuraa kukintaa vuosi vuodelta. Jos kukkien koko pienenee tai määrä vähenee, jaa sipulit.
  • Kerää kukkia maljakkoon, jätä kuitenkin lehdet paikoilleen keräämään ravinteet takaisin sipuliin.
  • Poista puutarhassa kukkineista narsisseista kuihtuneet kukinnot, ettei kasvi kuluta energiaa siemenkotien muodostamiseen.

kesä

  • Siivoa lehdet pois vasta, kun ne ovat kuolleet luonnollisesti ja irtoavat helposti sipuleista. Voit myös jättää ne maahan maatumaan.
  • Merkitse liian tiheäksi kasvaneet narsissikasvustot, jotta voit syksyllä nostaa sipulit ja jakaa ne.
  • Tilaa uudet sipulit.

syksy

  • Istuta uusia sipuleita syys-lokakuun aikana.
  • Jaa liian tiheät ja kukkimattomat kasvustot syksyisin.

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti