Tulppaanit - istutus ja hoito-ohjeet

Tulipa

T U L P P A A N I T

TIETOA JA OHJEITA

Tulppaanit tuovat kevään tullessaan ja ovat meille jokavuotinen ilon aihe. Keväisin puutarha on vielä niin karu, että sitä haluaa kaunistaa mitä upeimmilla tulppaanilajikkeilla, joista monet ovat myös tuoksuvia. Tulppaaneista löytyy valtava määrä eri lajikkeita joiden kukinta jakautuu eri ajankohtiin. Meillä tulppaanit kukkivat keväisin noin viiden viikon ajan, joinain vuosina pidempäänkin. Ensimmäiset lajikkeet aloittavat kukintansa huhtikuussa ja viimeisiä tulppaaneja ihastellaan vielä kesäkuun puolella. Lajikkeet vaihtelevat myös kokonsa puolesta aivan pienistä 10 cm pituisista yli 70 cm pituisiin. Jo monet 25-30 cm yksilöt toimivat upeasti leikkokukkina.

Erikoisemmat, pitkälle jalostetut lajikkeet taantuvat usein muutaman vuoden päästä istutuksesta ja tämän vuoksi tulppaaneja tulisikin istuttaa joka vuosi lisää. Jos etsit puutarhaasi vuodesta toiseen kukkivia ja jakaantuvia tulppaaneja, kannattaa ostaessa etsiä tulppaaneja Fosteriana, Darwin Hybrid, Viridiflora sekä Liljakukkaisten ryhmistä. Tulppaanit ovat monien eläinten mieleen ja tämän vuoksi sipulit saattavat kadota jo heti istutuksen yhteydessä parempiin suihin tai viimeistään keväällä, kun ensimmäiset piipat ilmestyvät pintaan. Pieniin nisäkkäisiin auttaa verkot, suurempiin auttaa harsot tai verkot keväällä. Huomaathan, että tulppaanit ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille.

Tulppaaneja voidaan myös hyötää ruukuissa. Tarvitset vain viileän, noin 5-10 asteisen (ei pakkaselle menevän) pimeän paikan. Istuta sipulit vasta marraskuussa, etteivät ne virity kukkaan liian aikaisin keväällä. Älä unohda kastelua.

TULPPAANIEN ISTUTUS

Istuta tulppaanit aurinkoiselle paikalle ravinteikkaaseen, hyvin vettä läpäisevään maahan. Sipulit istutetaan maahan yleensä syys-marraskuussa. Sipulin tulisi ehtiä tekemään juuret ennen pakkasten tuloa, mutta toisaalta liian aikainen istutus ei ole hyväksi, mikäli syksy on lämmin. Hyvä nyrkkisääntö istutuksen aloittamiselle on, että maan lämpötila on laskenut lähemmäs 10 astetta. Viileä sää vähentää riskiä virus- ja sienitartunnoille.

Tulppaanit istutetaan noin kolme kertaa sipulin koon verran maahan, eli yleensä 10-15 cm syvyyteen. Sipuli asetetaan maahan kapea kärki ylöspäin. Yksittäiset sipulit kannattaa istuttaa lapiolla tai sipuliraudalla noin 8 cm välein toisistaan. Istuta vähintään 10 sipulia lähekkäin, jotta niistä muodostuu kaunis ryhmä. Mikäli istutat paljon sipuleita yhdellä kertaa, voi olla helpompi kaivaa suurempi kuoppa ja istuttaa useampi sipuli samanaikaisesti. Peitä tämän jälkeen sipulit mullalla. Jos syksy on kuiva, voit kastella maan istutuksen yhteydessä.

HOITO

Tulppaanit hyötyvät lannoituksesta. Istutuksen yhteydessä voit kattaa maan pinnan esimerkiksi lehdillä, hyvin palaneella kompostilla tai muulla orgaanisella aineella, joka toimii pitkäaikaisena lannoitteena sekä suojana keväällä. Keväisin sipuleita kannattaa lannoittaa samaan tapaan kuin ympäröiviä kukkapenkkejä. Voit lisätä kalkkia sulavan hangen päälle aikaisin keväällä ja antaa nopealiukoista typpeä (esim. kanankakka tai kevätlannoite), kun kukkanuppuja alkaa ilmestymään. Lannoite vapautuu nopeammin kasvien käyttöön kasteluveteen liuenneena. Muista kuitenkin lannoittaa vain tarpeeseen ja maltilla!

KÄYTTÖ LEIKKOKUKKANA

Leikkaa tai nosta tulppaanit juuri, kun nuput ovat avautumassa. Yksinkertaisissa lajikkeissa nupuissa voi olla hitusen väriä, mutta nupun tulee olla vielä kiinni. Näin pöyttäjät eivät ole ehtineet vielä paikalle ja saat tulppaaneillesi pisimmän mahdollisen maljakkokestävyyden. Yksinkertaiset tulppaanit avautuvat nopeasti, joten ole tarkkana jos haluat kerätä ne nuppuisina. Kerrannaisten tulppaanien keräyksessä nupun tulee olla täysin värittynyt ja kerroksien hieman avautuneet tiukan nupun sijaan. Jos haluat saman sipulin kukkivan myös seuraavana vuonna, varteen olisi hyvä jättää kaksi lehteä, joista sipuli saa imettyä voimaa itseensä.

Tulppaanit pitävät kylmästä vedestä. Voit lisätä maljakkoon jopa jääpaloja. Muista pitää kukat pois suorasta auringonvalosta ja vaihda vesi muutaman päivän välein. Tulppaanit kasvavat maljakossa usein pituutta, voit siis leikata varsia reippaasti veden vaihdon yhteydessä. Jos vesi pääsee loppumaan ja kukat nuupahtamaan, pyöräytä ne tiukkaan nippuun esim. sanomalehtipaperin sisään ja leikkaa varsiin uusi imupinta. Laske tulppaaneille uusi kylmä vesi ja anna niiden juoda muutama tunti rauhassa, pakettiin käärittynä. Tämän jälkeen voit poistaa kääreen. Tulppaanit hyötyvät viileästä, joten siirrä ne yöksi ulos tai jonnekin muualle viileään - näin saat ne kestämään kauemmin. Tulppaanit kestävät maljakossa hyvänä yleensä noin 7-10 päivää.

...MIKÄLI ET LEIKKAA KUKKIA MALJAKKOON

Kukinnan jälkeen tulppaaneista poistetaan kuihtuneet kukinnot/siemenkodat. Älä poista kasveista muita osia. Näin kasvi saa rauhassa imeä voimaa sipulin kasvattamiseen siementen kehittämisen sijaan. Kuihtuvien kukkien poisto vähentää myös sienitartuntoja. Anna tulppaanien lehtien kuolla luonnollisesti ja poista lehdet vasta kun ne ovat värittömiä ja irtoavat melkein pyyhkäisemällä. Pääset vähemmällä työllä, kun istutat tulppaanit perennaryhmään, jossa muut kasvit peittävät pian lakastuneet lehdet kasvustonsa alle.

Jos tulppaanit tekevät vain lehtiä, voi olla aika nostaa sipulit ylös ja jakaa ne. Sipuli tekee vuosien varrella pienempiä sivusipuleita ja ajan saatossa tila saattaa käydä niille ahtaaksi. Jaa sipulit mieluiten loppukesästä tai syksystä.

 

MUISTILISTA

kevät

  • Älä haravoi lehtiä pois tulppaanien päältä keväällä. Ne suojaavat sipuleita ja parantavat maata.
  • Lannoita tulppaanit samalla tapaa, kuin ympäröivät kasvit. Kalkitse maa ja anna nopealiukoista typpeä (esim. kanankakka tai kevätlannoite), kun kukkanuppuja alkaa ilmestymään.
  • Nauti kukinnasta huhti-kesäkuussa mikäli olet valinnut sekä aikaisia, että myöhäisiä lajikkeita.
  • Seuraa kukintaa ja tee huomioita: onko tarvetta hankkia uusia sipuleita taantuneiden tilalle.
  • Kerää kukkia maljakkoon.
  • Jos jätit tulppaanit penkkiin kukkimaan, poista siemenkodat varsista kukinnan jälkeen. Näin kasvi saa rauhassa kasvattaa sipulia siementen sijaan ja vähennät samalla sienitartuntojen riskiä.

kesä

  • Siivoa lehdet pois vasta, kun ne ovat kuolleet luonnollisesti ja irtoavat helposti sipuleista. Voit jättää ne myös maahan maatumaan.
  • Tilaa uudet sipulit.

syksy

  • Istuta uusia sipuleita syys-marraskuun aikana.

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti